www.Aha-Consult.dk

v/ cand.polit. & art.psych. Helge Larsen, Læsøvej 49, 4700 Næstved; Tlf.: 41420619 

                                                 Aha-oplevelser

Aha-oplevelser er den lystfyldte oplevelse, når en person pludseligt fatter betydningen af - eller sammenhængen i  - noget som hidtil har været komplekst og uoverskueligt.

Personligt eksempel:For mit vedkommende har sætningen "Det er ikke problemet, der er problemet, men det er den måde du tænker om problemet, der er problemet" været en aha-oplevelse. Denne indgangsvinkel giver en masse konstruktive tanker såsom: Er det et problem eller måske en udfordring?;  Er det i virkeligheden andres problem?;  Er mine tanker fastlåste og kan problemet anskues fra nye sider?;  Hvad er det værste, der kan ske?;  Hvad kunne et første skridt i den rigtige retning være?

Klassisk eksempel: Archimedes (287-212 f.Kr.) skulle bestemme om en kongekrone var af ægte guld eller blandet sølv. Han kendte gulds vægtfylde (19) og vægten, men ikke rumfanget. Mens han lå i et badekar tænkte han, at rumfanget er lig med den fortrængte vand-masse. Kongekronen skal bare nedsænkes i vand og vandstands- stigningen vil så være kongekronens rumfang. Historien vil vide, at Archimedes sprang op af badet og løb nøgen gennem gaderne i Syracus og råbte "Eureka"(Aha).

 

 

Illusion: Det kan også bare være at se både manden og kvindeansigtet på dette billede.

Til forsiden